Το Hyundai IONIQ 5 επαναπροσδιορίζει την ηλεκτροκίνηση!

  • Ο σχεδιασμός του αποκαλύπτει νέους ορίζοντες χάρη στη νέα πλατφόρμα της Hyundai αποκλειστικά για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV)
  • Τονίζει το 45ετές ταξίδι σχεδιασμού της Hyundai με ένα τολμηρό άλμα από την εποχή του Hyundai Pony, του πρώτου αυτοκινήτου παραγωγής της εταιρείας 
  • Διαθέτει μοναδικές αναλογίες με μεταξόνιο 3.000 mm που τονίζει τις ιδιαιτερότητες των EVs
  • Tο εσωτερικό αυξάνει το επίπεδο άνεσης και πρακτικότητας με το πλήρως επίπεδο δάπεδο και το Universal Island
  • Με γκάμα ηλεκτρικών εκδόσεων που ταιριάζουν σε κάθε πελάτη – έως 306ps ιπποδύναμη με 605 Nm ροπή
  • Με αποδοτικό σύστημα μετάδοσης μηδενικών ρύπων και εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση 400 V και 800 V
  • Διαθέτει λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L) για την παροχή ρεύματος από το αυτοκίνητο σε εξωτερικές συσκευές

Η Hyundai Motor Company παρουσίασε το IONIQ 5, ένα μεγάλο τετρακίνητο ηλεκτρικό crossover, το πρώτο όχημα που φέρει την υπογραφή IONIQ, της μάρκας αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα και αποτελεί ορόσημο για μια ηλεκτροκίνηση με βιώσιμα και καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Το IONIQ 5 βασίζεται σε μια νέα πλατφόρμα, αποκλειστικά για BEV (Battery Electric Vehicles) οχήματα, που εξελίχθηκε από το Hyundai Motor Group και ονομάζεται Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Η μεταβλητή αυτή πλατφόρμα επιτρέπει στο IONIQ 5 να έχει μοναδικές αναλογίες με επιμηκυμένο μεταξόνιο, καινοτόμο εσωτερικό σχεδιασμό με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ισχυρό και αποδοτικό σύστημα μετάδοσης με εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση και λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L), προηγμένη συνδεσιμότητα με νέα πρωτοποριακά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Το αποτέλεσμα είναι απόλυτη οδηγική εμπειρία και ταυτόχρονα κορυφαία επίπεδα άνεσης και ασφάλειας.

Μια νέα εποχή σχεδιασμού, η εποχή IONIQ 

Ο επαναστατικός σχεδιασμός του IONIQ 5 ξεφεύγει από κάθε προηγούμενο στερεότυπο, εξερευνώντας μια νέα σχεδιαστική ελευθερία που προσφέρεται μέσα από την πλατφόρμα E-GMP. Όπως και το τολμηρό για την εποχή του Hyundai Pony, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της εταιρείας, έτσι και το νέο IONIQ 5 αναδεικνύει το 45ετές ταξίδι της Hyundai που έχει γίνει μέρος του lifestyle των πελατών της δημιουργώντας μια κοινή πορεία από το παρελθόν έως το παρόν και το μέλλον. Πρόκειται για τον επαναπροσδιορισμό ενός διαχρονικού σχεδιασμού που θα εξελίσσεται όσο μεγαλώνει η γκάμα των μοντέλων της IONIQ.

Ο ριζοσπαστικός ελκυστικός σχεδιασμός του IONIQ 5 είναι εμπνευσμένος από το Pony και διαθέτει μεταξόνιο 3.000 mm. Αυτό το επιμηκυμένο μεταξόνιο απαιτεί μια πιο εξελιγμένη προσέγγιση προκειμένου αυτές οι νέες αναλογίες να ενταχθούν σε μια νέα σύγχρονη εικόνα ηλεκτροκίνησης (EV).

Το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου χαρακτηρίζεται από την κλειστή μάσκα και τα ιδιαίτερα μικρά διάκενα μεταξύ των στοιχείων για χάρη της αεροδυναμικής. Ο εμπρός προφυλακτήρας διαθέτει ένα εντυπωσιακό σχήμα V που ενσωματώνει τα διακριτικά φώτα ημέρας (DRL) που παρέχουν στο IONIQ 5 μια μοναδική φωτεινή υπογραφή. Αυτές οι μικρές συστάδες pixel εμφανίζονται και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Στα πλαϊνά του IONIQ 5 ξεχωρίζουν οι αυτόματα πτυσσόμενες λαβές από τις πόρτες, που όταν είναι κρυμμένες εξασφαλίζουν την καθαρότητα των γραμμών του καθώς και μια βελτιωμένη αεροδυναμική. Το εμπρός και πίσω μέρος του αυτοκινήτου ενοποιείται στις πόρτες του, προσφέροντας ένα ακόμη δείγμα του σχεδιασμού «Parametric Dynamics» της Hyundai που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ολοκαίνουριο Tucson.

Το crossover αμάξωμα του IONIQ 5 χαρακτηρίζεται από τις απόλυτα ισορροπημένες γραμμές του και τους μικρούς προβόλους λόγω του επιμηκυμένου μεταξονίου. Με μήκος 4.635 mm, πλάτος 1.890 mm και ύψος 1.605 mm, καθώς και μεταξόνιο 3.000 mm, το IONIQ 5 προσφέρει πολύ υψηλά επίπεδα πρακτικότητας και κορυφαίους χώρους.

Οι τροχοί, στους οποίους έχει δοθεί έμφαση στην αεροδυναμική τους απόδοση, εντάσσονται στο νέο σχεδιαστικό μοτίβο «Parametric Pixel» και είναι διαθέσιμοι σε διάμετρο 20 ιντσών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσταση που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε ένα ηλεκτρικό Hyundai και ολοκληρώνει τις εντυπωσιακές αναλογίες του IONIQ 5. 

Ευρύχωρο και εξατομικευμένο εσωτερικό

Το μοτίβο «Living Space» είναι αυτό που διακατέχει το εσωτερικό του αυτοκινήτου με βασικό χαρακτηριστικό το Universal Island, την κεντρική κονσόλα που μπορεί να μετακινηθεί έως και 140 mm. Το Universal Island, σε συνδυασμό με το εντελώς επίπεδο πάτωμα, που από κάτω του βρίσκονται οι μπαταρίες, επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης και ευελιξίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. 

Το IONIQ 5 είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα εμπρός καθίσματα. Η Hyundai έχει μειώσει το πάχος των εμπρός καθισμάτων κατά 30% εξασφαλίζοντας περισσότερο χώρο για τους επιβάτες στα πίσω καθίσματα. Ταυτόχρονα υπάρχουν 531 λίτρα για τις αποσκευές με τη χωρητικότητα να εκτοξεύεται έως και 1.600 λίτρα όταν τα πίσω καθίσματα είναι πλήρως αναδιπλωμένα. Για πρόσθετη ευελιξία και πρακτικότητα, τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν σε αναλογία 6:4 και έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν προς τα εμπρός μέχρι και 135 mm. Την πρακτικότητα αυξάνει ακόμη περισσότερο ο επιπλέον χώρος αποθήκευσης 57 λίτρων στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο στα μεγάλα ταξίδια για τη μεταφορά επιπλέον αποσκευών.

Το μεταβλητό ταμπλό του αυτοκινήτου περιλαμβάνει μια οθόνη πολυμέσων πλήρους αφής 12 ιντσών, απαλλαγμένη από σκληρούς διακόπτες, καθώς και ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων επίσης 12 ιντσών που απεικονίζει πλήθος πληροφοριών, όπως την κατάσταση της μπαταρίας και τους πλησιέστερους σταθμούς φόρτισης. Δίπλα στον ψηφιακό πίνακα υπάρχει μια μεταλλική υποδοχή πολλαπλών χρήσεων. Το σύστημα ψυχαγωγίας του IONIQ 5 είναι το πρώτο που ενσωματώνει ένα νέο θεματικό σχεδιασμό που προσφέρει ατμοσφαιρικές ρυθμίσεις στην καμπίνα (πχ. απαλή, διακριτική και πλούσια).

Πολλά από τα στοιχεία της καμπίνας όπως καθίσματα, επενδύσεις, υποπόδια ή υποβραχιόνια στηρίγματα – είναι κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά με βιώσιμη προέλευση, όπως ανακυκλωμένες φιάλες PET και φυτικές ίνες (bio PET), φυσικές ίνες από μαλλί καθώς και οικολογικό, ειδικά επεξεργασμένο δέρμα, με βιοβαφή από φυτικά εκχυλίσματα.

Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ εννέα χρωμάτων αμαξώματος, συμπεριλαμβανομένων πέντε αποχρώσεων εμπνευσμένων από τη φύση αποκλειστικά για το IONIQ 5. Το εσωτερικό διαθέτει τρεις επιλογές χρωμάτων.

Μια γκάμα ηλεκτρικών εκδόσεων που ταιριάζουν σε κάθε πελάτη – έως 306ps ιπποδύναμη με 605 Nm ροπή

Το IONIQ 5 διατίθεται με μια γκάμα από ηλεκτρικές εκδόσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες και επιθυμίες κάθε πελάτη, χωρίς τους παραμικρούς συμβιβασμούς στην απόδοση. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο μπαταριών, μιας 58 kWh και μιας 72,6 kWh, καθώς και δύο εκδόσεων κινητήρων. Είτε με πίσω κίνηση, είτε με τετρακίνηση. Όλες οι εκδόσεις προσφέρουν εξαιρετική αυτονομία και τελική ταχύτητα 185 km/h.

Στην κορυφή της γκάμας υπάρχει η έκδοση με έναν ηλεκτροκινητήρα 155 kW στον πίσω άξονα και έναν 70 kW στον εμπρός (225kW συνολικά, ήτοι συνδυαστική ιπποδύναμη 306ps), κάτι που επιτρέπει την κίνηση σε όλους τους τροχούς (AWD). Ο πίσω κινητήρας αποδίδει ροπή 350 Nm και ο εμπρός 255 Nm, ήτοι 605 Nm συνολικά. Με την μπαταρία των 72,6 kWh η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να ολοκληρώσει τα 0-100 km/h σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα. Στην περίπτωση της μικρότερης μπαταρίας των 58 kWh, η τετρακίνητη AWD έκδοση ολοκληρώνει την ίδια διαδικασία σε 6,1 δευτερόλεπτα.

Η έκδοση 2WD του IONIQ 5 με έναν ηλεκτροκινητήρα 160 kW (218ps) στο πίσω άξονα και ροπή 350 Nm, όταν συνδυάζεται με την μπαταρία των 72,6 kWh επιτυγχάνει τα 0-100 km/h σε 7,4 δευτερόλεπτα. Με την μπαταρία των 58 kWh ο αντίστοιχος χρόνος είναι 8,5 δευτερόλεπτα (125kW).

Η μέγιστη αυτονομία του IONIQ 5 με μία μόνο φόρτιση είναι περίπου 480 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το πρότυπο WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Process). 

Εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση μπαταρίας με πρωτότυπη λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L)

Η προηγμένη πλατφόρμα E-GMP του IONIQ 5 μπορεί να υποστηρίξει υποδομές φόρτισης 400 V και 800 V. Η πλατφόρμα προσφέρει στάνταρ δυνατότητα φόρτισης 800 V, μαζί με φόρτιση 400 V, χωρίς την ανάγκη για πρόσθετα εξαρτήματα ή αντάπτορες. Το σύστημα πολλαπλής φόρτισης είναι η πρώτη πατενταρισμένη τεχνολογία στον κόσμο με λειτουργία boost του συστήματος κινητήρα και μετατροπέα από τα 400 V στα 800 V για σταθερή συμβατότητα φόρτισης.

Με φορτιστή 350 kW, το IONIQ 5 μπορεί να φορτίσει από το 10% έως το 80% της μπαταρίας του σε μόλις 18 λεπτά. Οι χρήστες του IONIQ 5 χρειάζεται να φορτίσουν το αυτοκίνητό τους μόνο για πέντε λεπτά για να εξασφαλίσουν 100 km αυτονομίας, σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.

Επίσης, το IONIQ 5 υποστηρίζει έναν βιώσιμο τρόπο ηλεκτροκίνησης με την καινοτόμο λειτουργία V2L, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να χρησιμοποιούν ή να φορτίζουν ελεύθερα ηλεκτρικές συσκευές, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ ή εξοπλισμό κάμπινγκ- ενώ βρίσκονται εν κινήσει ή σταθμευμένοι.

Η λειτουργία V2L μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 3,6 kW. Η θύρα V2L βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα της δεύτερης σειράς και μπορεί να δίνει ενέργεια όταν το όχημα είναι ενεργοποιημένο. Μια άλλη θύρα V2L βρίσκεται στη θύρα φόρτισης στο εξωτερικό του οχήματος. Χρησιμοποιώντας έναν μετατροπέα, οι πελάτες μπορούν να φορτίσουν ηλεκτρικό εξοπλισμό υψηλής ισχύος από το IONIQ 5. Αυτή η εξωτερική θύρα παρέχει ισχύ ακόμα και όταν το όχημα είναι απενεργοποιημένο.

Προηγμένη συνδεσιμότητα και συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Το IONIQ 5 εφοδιάζεται με προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα για βελτιωμένη ψηφιακή εμπειρία χρήσης. Το μεγάλο ταμπλό με τις πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης και τις δύο οθόνες των 12 ιντσών, μία για το σύστημα πολυμέσων και μια για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα και εύκολα στις ανάγκες των πελατών. 

Το IONIQ 5 διαθέτει μια οθόνη AR HUD (Head-Up Augmented Reality) επαυξημένης πραγματικότητας που ουσιαστικά μετατρέπει το παρμπρίζ σε επιφάνεια πληροφόρησης χαρακτηριστικό που συναντάμε για πρώτη φορά σε μοντέλο της Hyundai.

Επιπρόσθετα, το IONIQ 5 είναι εξοπλισμένο με νέας γενιάς Hyundai SmartSense, με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, εξασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης στο δρόμο. Το IONIQ 5 είναι το πρώτο μοντέλο της Hyundai που διαθέτει το σύστημα Highway Driving Assist 2 (HDA 2) που καθιστά την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο πιο άνετη. Χρησιμοποιώντας κάμερα πρόσθιας προβολής, αισθητήρες radar και δεδομένα πλοήγησης, το HDA 2 ελέγχει την ταχύτητα του οχήματος και της απόστασης από τα άλλα οχήματα, διατηρώντας παράλληλα το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τον οδηγό κατά την αλλαγή λωρίδας. Παράλληλα διαθέτει μεταξύ άλλων τα συστήματα Forward Collision-Avoidance Assist (FCA), Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Driver Attention Warning (DAW), High Beam Assist (HBA) κ.α.

Η Hyundai προσφέρει επίσης την πιο πρόσφατη έκδοση αναβαθμισμένων υπηρεσιών αυτοκινήτου με σύνδεση Bluelink® που προσφέρουν μια σειρά από νέες δυνατότητες και επιτρέπει στους πελάτες να ελέγχουν το αυτοκίνητό τους με το smartphone τους ή φωνητικά για να κάνουν την οδήγησή τους πιο βολική και ευχάριστη. Οι νέες δυνατότητες του Bluelink περιλαμβάνουν το Connected Routing, Last Mile Navigation και μια νέα δυνατότητα προφίλ χρήστη.

Το λανσάρισμα του IONIQ 5 είναι το πρώτο βήμα στο ταξίδι της Hyundai με ειδικά εξελιγμένα ηλεκτρικά μοντέλα προχωρώντας ακόμη πιο πολύ στην επίτευξη των στόχων της καθαρής κινητικότητας. Μετά τη διάθεση του IONIQ 5, η Hyundai θα εμπλουτίσει τη γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών IONIQ με ένα ηλεκτρικό sedan (το IONIQ 6), καθώς και με ένα μεγάλο ηλεκτρικό SUV (το IONIQ 7). 

Το IONIQ 5 θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά το φθινόπωρο του 2021.

Ακολουθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου.

IONIQ 5 – ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

※ Σημείωση: Οι προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα / περιοχή.

Dimensions [mm]
Wheelbase 3,000
Length 4,635
Width 1,890
Height 1,605
Cargo [liter]
Boot/trunk space  531 / 1591 (when second-row seats are fully folded)
Front trunk North American (NA) model: 24 (both AWD and 2WD)

Non-NA model: 57 (2WD) or 24 liters (AWD) 

Performance
Platform Electric-Global Modular Platform
Long Range

72.6 kWh Battery

(77.4-kWh for NA)

AWD Power 70 kW Front / 155 kW Rear
Torque 255 Nm Front / 350 Nm Rear
0-100 km/h 5.2 seconds
2WD  Power 160 kW
Torque 350 Nm
0-100 km/h 7.4 seconds
Standard Range

58 kWh Battery

AWD Power 53 kW Front / 120 kW Rear
Torque 255 Nm Front / 350 Nm Rear
0-100 km/h 6.1 seconds
2WD Power 125 kW
Torque 350 Nm
0-100 km/h 8.5 seconds
Features 
Supported Charging Infrastructure 400 V and 800 V (No need for additional adapters)
Ultra-fast Charging 10 % to 80 % in 18 minutes of charge

100 km of range (WLTP) in 5 minutes of charge 

Vehicle-to-Load Max. Output 3.6 kW
Port Locations Inside: Under second-row seats

Outside: vehicle charging port

Infotainment Screen 12-inch, full-touch infotainment screen

Hoodless 12-inch digital gauge cluster

Bluelink® connected car services Remote Profile Management

Remote Start Enhancements

Vehicle Status Notifications

POI Send to Car Now with Waypoints

Maintenance Alert Enhancement

Dynamic Voice Recognition

Safety and Convenience Features Forward Collision-Avoidance Assist (FCA)

Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA)

Safe Exit Assist (SEA)

Intelligent Speed Limit Assist (ISLA)

Driver Attention Warning (DAW)

High Beam Assist (HBA)

Surround View Monitor (SVM)

Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) 

Parking Collision-Avoidance Assist (PCA)

Highway Driving Assist 2 (HDA 2)

Remote Smart Parking Assist (RSPA)

Available Colors
Exterior: Gravity Gold matte, Shooting-Star Gray Matte, Digital Teal-Green Pearl, Lucid Blue Pearl, Atlas White, Cyber Gray Metallic, Phantom Black Pearl, Galactic Gray Metallic (not available in NA region), Mystic Olive-Green Pearl (not available in NA region)

Interior: Obsidian Black and Dark Pebble Gray/Dove Gray, Dark Teal/Dove Gray, and Terra Brown/Mud Gray (only available in Korea)