Ηλεκτροκίνηση – Συχνές Απορίες

Ηλεκτρικά Οχήματα.

Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις.

1. Τι ακριβώς είναι ένα EV;

Με απλά λόγια, EV σημαίνει ηλεκτρικό όχημα. Στη σκέψη ενός EV, πιθανόν το πρώτο που έρχεται στο μυαλό σας είναι ένα Ηλεκτρικό Όχημα Μπαταρίας [Battery Electric Vehicle (BEV)], ένα αυτοκίνητο το οποίο λειτουργεί αμιγώς με ηλεκτρισμό και χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενη μπαταρία που τροφοδοτεί με ενέργεια έναν ηλεκτροκινητήρα.

Επιπλέον, σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά αρκετοί τύποι εξηλεκτρισμένων συστημάτων κίνησης. Τα BEV, που ήδη αναφέραμε, είναι πλήρως ηλεκτρικά, ωστόσο υπάρχουν επίσης οχήματα που συνδυάζουν ηλεκτροκινητήρα με συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης (θερμικό κινητήρα) για τη δημιουργία ενός υβριδικού συστήματος (Hybrid). Η Hyundai είναι προς το παρόν ο μοναδικός κατασκευαστής που προσφέρει όλα τα σημαντικά εξηλεκτρισμένα συστήματα κίνησης σε αυτοκίνητα παραγωγής: Battery Electric Vehicle (BEV), Hybrid Electric Vehicle (HEV), Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) και Hydrogen Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV).

2. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.
Τι ακριβώς είναι ένα EV, γιατί να επιλέξω ένα ηλεκτρικό όχημα και ποιός τύπος μού ταιριάζει καλύτερα;

Μιλώντας για ηλεκτροκίνηση, κυκλοφορούν διάφοροι τύποι οχημάτων σήμερα στην αγορά. Battery Electric Vehicles, Hybrid Electric Vehicles και Plug-in Hybrid Electric Vehicles.

BEV

Ηλεκτρικό Όχημα Μπαταρίας
(Battery Electric Vehicle)

HEV

Υβριδικό Ηλεκτρικό Όχημα
(Hybrid Electric Vehicle)

PHEV

Plug-in Υβριδικό Ηλεκτρικό Όχημα
(Plug-in Hybrid Electric Vehicle)

Τα BEV, όπως τα μοντέλα μας Hyundai KONA Electric και IONIQ Electric, δε χρησιμοποιούν καύσιμη ύλη, με αποτέλεσμα να μην εκπέμπουν καυσαέρια. Επιπλέον, δε χρειάζονται συμπλέκτη ή σχέσεις, μειώνοντας τις εργασίες συντήρησης και επιτρέποντας ταχεία επιτάχυνση από στάση με άμεση ροπή. Με την ομαλή και ταχεία επιτάχυνση, ο οδηγός απολαμβάνει μία δυναμική, συναρπαστική εμπειρία.

 

Ένα Hybrid, ή Hybrid Electric Vehicle (HEV), εφοδιάζεται με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτροκινητήρα. Ανάλογα με την οδηγική κατάσταση, αυτοκίνητα όπως το KONA Hybrid εναλλάσσουν χωρίς διακοπή ισχύος τη λειτουργία ηλεκτροκινητήρα και συμβατικού κινητήρα, ενώ όποτε το λειτουργικό σύστημα του αυτοκινήτου το κρίνει απαραίτητο χρησιμοποιούνται και οι δυο ταυτόχρονα. Ένα σύστημα αναγεννητικής πέδησης φορτίζει τη μπαταρία επιστρατεύοντας τον ηλεκτροκινητήρα για επιβράδυνση του οχήματος και ανάκτηση ενέργειας. Η αποθηκευμένη ενέργεια τροφοδοτείται στη συνέχεια στον ηλεκτροκινητήρα για την υποστήριξη του θερμικού κινητήρα κατά την επιτάχυνση, μειώνοντας την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2.

Ένα Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) όπως το TUCSON Plug-in Hybrid, σας προσφέρει τα καλύτερα δύο διαφορετικών κόσμων. Ηλεκτροκίνηση όταν τη θέλετε. Βενζινοκίνηση όταν τη χρειάζεστε. Τα Plug-in Hybrid έχουν μεγαλύτερη μπαταρία (αν και όχι τόσο μεγάλη όσο ένα BEV) που επαναφορτίζεται σε μία ηλεκτρική παροχή. Όταν η ηλεκτρική ενέργεια εξαντλείται, μπορείτε να τα φορτίσετε σε ένα σταθμό φόρτισης – ή να συνεχίσετε το ταξίδι με το βενζινοκινητήρα. Στη συνέχεια, το IONIQ Plug-in λειτουργεί με την υποστήριξη ενός πλήρως υβριδικού συστήματος κίνησης. Συγκριτικά με ένα HEV, τα μοντέλα PHEV προσφέρουν μεγαλύτερη αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία, που σημαίνει ότι για τις πιο σύντομες διαδρομές, ενδεχομένως να μην χρειαστεί να καταναλώσετε καθόλου καύσιμο!

Είναι ευρέως γνωστό ότι το μέλλον της μετακίνησης είναι ηλεκτρικό.

Οδηγούμε το μέλλον. Όταν άλλοι κατασκευαστές ακόμη παρουσιάζουν πρωτότυπα μοντέλα ή απλά κάνουν δηλώσεις, τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα της Hyundai ήδη οδηγούν τις εξελίξεις. Και δεν σταματάμε εδώ. Το μέλλον περιμένει.

3. Γιατί να επιλέξω ένα ηλεκτρικό όχημα;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξετε ένα EV αντί ενός συμβατικού αυτοκινήτου, γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε από τον πιο προφανή: το περιβάλλον.

Σε όλη τη διάρκεια της λειτουργικής ζωής τους, τα EV έχουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα οχήματα που βασίζονται μόνο σε βενζίνη ή diesel και επομένως έχουν λιγότερες επιπτώσεις στα παγκόσμια επίπεδα CO2. Για παράδειγμα το KONA Electric παράγει μηδενικούς ρύπους, παρέχοντας αυτονομία 449 km με έκδοση μπαταρίας 64kWh (WLTP). Ειδικότερα, εάν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο καθημερινά, ένα EV μπορεί να μειώσει το ατομικό σας αποτύπωμα άνθρακα.

Μειωμένο Αποτύπωμα Άνθρακα
(Carbon Footprint)
Χαμηλότερες Λειτουργικές Δαπάνες
(Operating Costs)
Περιορισμένα Κόστη Συντήρησης
(Maintenance Costs)

Όμως η επιλογή ενός EV παρέχει και οικονομικά οφέλη. Ενώ η τιμή αγορά ενός EV μπορεί να είναι υψηλότερη από ενός μέσου, συμβατικού αυτοκινήτου, οι λειτουργικές δαπάνες είναι κατά κανόνα χαμηλότερες. Κατά μέσο όρο, το συνολικό λειτουργικό κόστος ενός EV θεωρείται οικονομικότερο από το κόστος καυσίμου. Επιπλέον, τα μοντέλα BEV ειδικότερα, έχουν πολύ μικρότερο αριθμό κινούμενων μερών συγκριτικά με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, που σε πολλές περιπτώσεις μεταφράζεται σε μειωμένο κόστος συντήρησης. Με λιγότερα μηχανικά μέρη, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα κάτι να χαλάσει και να χρειαστούν δαπανηρές επισκευές. Αυτό, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά κυβερνητικά κίνητρα που προσφέρονται στην Ευρώπη, όπως οι φοροαπαλλαγές, η δωρεάν στάθμευση και άλλα, ένα EV μπορεί να είναι μία ελκυστική πρόταση.

Πέρα από τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, η οδήγηση ενός EV είναι επίσης άκρως απολαυστική. Τα BEV για παράδειγμα, δεν έχουν κιβώτια ταχυτήτων πολλών σχέσεων, που σημαίνει άμεση και ομαλή απόκριση του κινητήρα με το πάτημα του γκαζιού. Όταν οδηγήσετε για πρώτη φορά το EV σας, θα διαπιστώσετε τι χάνατε μέχρι τώρα.

4. Ποιό είδος εξηλεκτρισμένης τεχνολογίας μού ταιριάζει καλύτερα;
Όταν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο με εξηλεκτρισμένο σύστημα κίνησης, θα χρειαστεί να πάρετε κάποιες αποφάσεις πριν κάνετε το μεγάλο βήμα.

Θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το αυτοκίνητο που αγοράζετε ταιριάζει με τον τρόπο ζωής, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας.

Το πρώτο που θα πρέπει να αποφασίσετε είναι εάν θα αγοράσετε Hybrid (HEV), Plug-in Hybrid (PHEV) ή ένα πλήρως ηλεκτρικό Battery Electric Vehicle (BEV). Στη φάση αυτή, σκεφθείτε τις οδηγικές συνήθειες και τις καθημερινές ανάγκες σας. Ζείτε στην πόλη και χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας μόνο για μικρότερες διαδρομές προς και από τη δουλειά και στα όρια της πόλης; Έχετε πρόσβαση σε σταθμούς φόρτισης στη δουλειά ή στο σπίτι; Εάν απαντήσετε καταφατικά σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, τότε μπορεί να αποφασίσετε να αγοράσετε ένα BEV. Για να συνδυάσετε τα καλύτερα δύο διαφορετικών κόσμων, ένα PHEV σας προσφέρει ηλεκτροκίνηση για σύντομες μετακινήσεις, και την ευελιξία ενός υβριδικού συστήματος που περιλαμβάνει συμβατικό κινητήρα για πιο μακρινά ταξίδια. Εάν πάλι θέλετε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική ενέργεια για να εξοικονομήσετε καύσιμο στις μετακινήσεις σας χωρίς να έχετε το άγχος της φόρτισης τότε ένα μοντέλο Hybrid ενδεχομένως είναι η ιδανική επιλογή.

Οδηγική Απόσταση

Σύντομες διαδρομές στην πόλη ή μεγαλύτερες αποστάσεις;

Πρόσβαση σε Σταθμούς Φόρτισης

Στο σπίτι, στο γραφείο ή σε δημόσιο σταθμό;

Οδηγικό Στυλ

Ήρεμο και Συγκεντρωμένο;

5. Πού και πώς μπορώ να φορτίζω;
Ως προς την φόρτιση του EV σας, οι επιλογές σας θα εξαρτηθούν από το πόσο εξελιγμένη είναι η υποδομή φόρτισης στο περιβάλλον που ζείτε και κινείστε.

Στο Σπίτι

Βολική και άνετη επιλογή

Στο γραφείο

Όλο και δημοφιλέστερη επιλογή σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις

Σε δημόσιο σταθμό

Ταχεία και ευέλικτη επιλογή

Ανάλογα με το οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο ή τον τύπο του δημόσιου σταθμού πρόσβασης στον οποίο έχετε πρόσβαση, ηλεκτρικά οχήματα όπως το KONA Electric σας παρέχουν ευέλικτες δυνατότητες φόρτισης.

Όταν φορτίζετε στο σπίτι θα χρειαστεί να έχετε πρόσβαση στην πρίζα από την οποία θα φορτίζετε. Για τη φόρτιση στο σπίτι, πολλοί κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων επιλέγουν να εγκαταστήσουν έναν επιτοίχιο φορτιστή (“wall-box”) για ταχύτερη φόρτιση συγκριτικά με μία απλή πρίζα σούκο. Επίσης μπορεί να δικαιούστε κυβερνητικές επιδοτήσεις που θα ελαφρύνουν το κόστος της εγκατάστασης. Μόλις εγκαταστήσετε τον οικιακό σταθμό φόρτισης, μπορείτε να φορτίζετε το EV όλη τη νύχτα και να ξυπνάτε το πρωί με μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία.

Παράλληλα, όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν στους υπαλλήλους τους τη δυνατότητα φόρτισης των EV τους στο γραφείο. Πολλές φορές, οι εταιρείες απολαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για την παροχή τέτοιων κινήτρων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των προγραμμάτων. Με τόσες προσφερόμενες επιλογές, η οδήγηση ενός EV τελικά σας μυεί σε μία νέα κουλτούρα ‘ανεφοδιασμού’. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται να πάτε στο σουπερμάρκετ, στον κινηματογράφο ή σε ένα εστιατόριο με φίλους, αναζητήστε τον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης. Στη συνέχεια, απλά βάζετε το αυτοκίνητο στην πρίζα για φόρτιση όσο αυτό είναι σταθμευμένο. Τα EV προσφέρουν μία σειρά ενσωματωμένων συστημάτων και εφαρμογών που βοηθούν στον προγραμματισμό του ταξιδιού και στην ανεύρεση σταθμού φόρτισης.

Σταδιακά, η ηλεκτροκίνηση (e-mobility) εδραιώνεται στο χώρο της βιομηχανίας. Και ενώ ορισμένοι κατασκευαστές απλά ανακοινώνουν βιώσιμα αυτοκίνητα, η Hyundai έχει ήδη φέρει στο δρόμο οχήματα μηδενικών ρύπων. Είμαστε πρωτοπόροι στην τεχνολογία Hydrogen Fuel-Cell (Κυψέλες Καυσίμου Υδρογόνου) με το NEXO, ενώ έχουμε λανσάρει το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό compact SUV στην Ευρώπη, το KONA Electric. Και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Η ηλεκτροκίνηση περιμένει. Το μέλλον περιμένει.

6. Πόσος χρόνος απαιτείται για τη φόρτιση ενός Ηλεκτρικού Οχήματος;
Ο απαιτούμενος χρόνος φόρτισης των EV εξαρτάται από ποικίλες παραμέτρους όπως: το είδος σύνδεσης στο οποίο έχετε πρόσβαση, το μέγεθος της μπαταρίας, καθώς και εξωτερικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι φόρτισης: η κλασική φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) και η ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα (DC). Η κλασική φόρτιση μέσω εναλλασσόμενου ρεύματος (A/C) είναι λιγότερο ενεργοβόρα, συνεπώς είναι πιο αργή από την ταχεία φόρτιση. Όταν φορτίζετε σε μία οικιακή ηλεκτρική πρίζα, ή ενίοτε και σε σημεία φόρτισης στο δρόμο, η φόρτιση γίνεται μέσω εναλλασσόμενου ρεύματος (AC). Η ταχεία φόρτιση μπορεί να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μία ώρα, αλλά συνήθως προσφέρεται μόνο σε δημόσιους σταθμούς. Πάρτε για παράδειγμα το Hyundai KONA Electric: όταν το συνδέετε σε ένα σταθμό ταχείας φόρτισης 100kW DC, μέσα σε 54 λεπτά μόνο, η κατάσταση φόρτισης μπορεί να φτάσει από το 0% στο 80%.

Η κλασική φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) μπορεί να γίνεται σε οικιακό επιτοίχιο φορτιστή, γνωστό και ως “wall-box” που συνήθως παρέχει ισχύ 7,5kW, ή ακόμη και 11kW έως 22 kW. Οι χρόνοι φόρτισης (AC) εξαρτώνται επίσης από το μέγεθος και την ηλικία της μπαταρίας, καθώς και από τη χωρητικότητα του ενσωματωμένου φορτιστή του οχήματος. Ο ενσωματωμένος φορτιστής μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) του επιτοίχιου φορτιστή σε συνεχές ρεύμα (DC) που μπορεί να αποθηκεύεται στη μπαταρία υψηλής τάσης. Για παράδειγμα, το Hyundai KONA Electric μπορεί να φορτίζεται πλήρως σε 7 ώρες και 30 λεπτά με τον προαιρετικό, τριφασικό ενσωματωμένο φορτιστή 10,5kW, που είναι ιδανικός για ολονύκτια φόρτιση. Το IONIQ Plug-in, με τη μικρότερη μπαταρία του και το λιγότερο ισχυρό, μονοφασικό ενσωματωμένο φορτιστή 3,3kW, δεν χρειάζεται τόσο χρόνο και μπορεί να επαναφορτίζεται σε 2 ώρες και 15 λεπτά.

Η ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα (DC) συνήθως διατίθεται μόνο για τα BEV, όπως το Hyundai KONA Electric. Οι περισσότεροι σταθμοί ταχείας φόρτισης παρέχουν ισχύ φόρτισης πάνω από 22 kW, και ορισμένοι μέχρι 150 kW (η επόμενη γενιά σταθμών ταχείας φόρτισης θα προσφέρει ισχύ φόρτισης ακόμα και έως 350 kW). Με αυτή την πρόσθετη ισχύ, οι περισσότεροι σταθμοί ταχείας φόρτισης θα προσφέρουν το 20% – 80% της συνολικής φόρτισης σε λιγότερο από μία ώρα. Ασφαλώς αυτό διαφέρει από σταθμό σε σταθμό και εξαρτάται από τη μέγιστη ταχύτητα φόρτισης που υποστηρίζει το όχημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να μειώσουν τη ροή ηλεκτρισμού και κατά συνέπεια να αυξήσουν τους χρόνους φόρτισης.

7. Πόσο κοστίζει η φόρτιση;
Το κόστος φόρτισης του EV σας είναι συνάρτηση αρκετών παραγόντων. Για παράδειγμα, ο τόπος κατοικίας, ο πάροχος ενέργειας, το σημείο φόρτισης και ο τύπος του EV σας.

Παρόλα αυτά, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το κόστος επαναφόρτισης του EV σας που αποδίδετε στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας είναι αισθητά μικρότερο συγκριτικά με τον ανεφοδιασμό ενός συμβατικού αυτοκινήτου με βενζίνη. Και μη ξεχνάτε: πολλοί δήμοι και καταστήματα προσφέρουν δωρεάν φόρτιση σε δικά τους σημεία σταθμών φόρτισης στα πλαίσια εξυπηρέτησης των δημοτών ή των πελατών τους.

Επίσης, το σημείο φόρτισης μπορεί να επηρεάζει το κόστος φόρτισης του EV. Όπως οι περισσότεροι κάτοχοι EV, πιθανότητα θα φορτίζετε το όχημα στο σπίτι και χρεώνεστε με βάση τις τιμές οικιακού ρεύματος του παρόχου ενέργειας. Το προηγμένο σύστημα διαχείρισης μπαταρίας της Hyundai σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τις ώρες φόρτισης σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις οικονομικές σας δυνατότητες. Με μερικά κλικ μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Charging Time Reservation για να προγραμματίζετε τις ώρες έναρξης και λήξης φόρτισης, ώστε να αξιοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο το νυχτερινό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος εκτός ωρών αιχμής και να ξυπνάτε με μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Εάν επιλέξετε φόρτιση σε δημόσιο σταθμό ή σε σταθμό ταχείας φόρτισης, θα πληρώσετε με βάση την τιμολογιακή πολιτική του σταθμού.

8. Τι αίσθηση βιώνει ο οδηγός;
Η αίσθηση είναι απολαυστική!

Πρώτον και σπουδαιότερο, τα EV είναι εξοπλισμένα με αυτόματη μετάδοση, επομένως ξεχνάτε τις αλλαγές σχέσεων. Η οδήγηση είναι ομαλή και αθόρυβη και η απόκριση σχεδόν ακαριαία.

Δεύτερον, τα EV αποπνέουν μία αίσθηση απίστευτης ταχύτητας. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας 6κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας κάτω από το καπό δεν σημαίνει ότι τα EV είναι αργά. Τα EV παράγουν άμεση ροπή και εντυπωσιακή επιτάχυνση. Ακόμα και με το πρόσθετο βάρος της μπαταρίας, τα EV εκκινούν άμεσα από στάση και προσφέρουν μία ομαλή και σταθερή επιτάχυνση.

Παρά τις ισχυρές επιδόσεις τους, τα EV λειτουργούν αθόρυβα. Εξακολουθεί να υπάρχει θόρυβος από τα ελαστικά και ένας ήπιος αεροδυναμικός θόρυβος, αλλά στο πρόγραμμα αμιγούς ηλεκτροκίνησης, είναι σχετικά αθόρυβα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία ήρεμη και ξεκούραστη οδηγική εμπειρία.

Σε τελική ανάλυση, ένα EV παραμένει ένα αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει τίποτε το τρομακτικό ή δύσκολο στην οδήγησή του. Εάν οδηγείτε ένα συμβατικό αυτοκίνητο, μπορείτε να οδηγήσετε και ένα EV.

9. Πόσο κοστίζει ένα EV;
Αν και η αρχική τιμή αγοράς ενός EV είναι κατά κανόνα υψηλότερη από αυτήν ενός μέσου αυτοκινήτου, πρέπει να λάβετε υπόψιν και άλλους παράγοντες, όταν υπολογίζετε το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας ενός EV.

Μπορείτε να επωφεληθείτε από κυβερνητικά κίνητρα ή φοροαπαλλαγές, όταν αγοράζετε ένα EV.

Ποικίλα Φορολογικά Οφέλη

Μειωμένο Κόστος Συντήρησης

Χαμηλότερο Κόστος Ενέργειας ανά 100χλμ

Στους υπολογισμούς σας για το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας ενός EV, θα πρέπει να λάβετε επίσης υπόψη το κόστος συντήρησης. Με ένα EV, αν και η αρχική τιμή αγοράς μπορεί να φαίνεται πολύ υψηλότερη, το κόστος συντήρησης για όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος μπορεί να είναι χαμηλότερο από ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Τα οχήματα ICE (με κινητήρα εσωτερικής καύσης) έχουν μεγαλύτερο αριθμό εξαρτημάτων που φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου, κάτι που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε δαπανηρές επισκευές. Από την άλλη, τα EV χρησιμοποιούν λιγότερα αναλώσιμα εξαρτήματα, καταργώντας το κόστος αντικατάστασης.

Όπως όλα τα Hyundai, τα HEV, PHEV και EV(BEV) μοντέλα μας συνοδεύονται από 5ετή Εργοστασιακή Πανευρωπαϊκή Εγγύηση ακόμη και για εκατομμύρια χιλιόμετρα. Επιπλέον, η μπαταρία ιόντων λιθίου πολυμερών υψηλής απόδοσης της Hyundai προστατεύεται από εγγύηση 8 ετών ή 160.000 km, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

10. Πόση απόσταση μπορώ να οδηγήσω;
Όπως αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου ενός οχήματος με θερμικό κινητήρα, έτσι και η συνολική ηλεκτρική αυτονομία επηρεάζεται από το μέγεθος της μπαταρίας, το οδηγικό στυλ, την εξωτερική θερμοκρασία, τον αριθμό των επιβατών και πολλά ακόμα.

Με την 64ΚWh μπαταρία, το KONA Electric έχει συνολική αυτονομία 449km (WLTP), παραπάνω από αρκετή για ένα ταξίδι από την Αθήνα μέχρι την Λάρισα, ή από τη Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη.

Προγραμματίζετε ένα road trip με EV; Εάν οδηγείτε ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα, είναι σημαντικό να σχεδιάσετε τη διαδρομή εκ των προτέρων, ώστε να ξεκουραστείτε πίνοντας έναν ωραίο καφέ σε κάποιο σημείο που υπάρχουν σταθμοί ταχείας φόρτισης DC.

Όπως και με τα συμβατικά αυτοκίνητα, ένας ακόμα αποφασιστικός παράγοντας στην αυτονομία του EV είναι το οδηγικό στυλ. Όσο πιο γρήγορα και πιο δυναμικά οδηγείτε, τόσο ταχύτερα αποφορτίζεται η μπαταρία. Επίσης, εάν οδηγείτε σε ανηφορικές διαδρομές με απότομες κλίσεις, το EV θα χρειαστεί περισσότερη ισχύ και η μπαταρία θα πρέπει να φορτιστεί νωρίτερα.

Πόσο διαρκεί η καθημερινή σας μετακίνηση;

Υπολογίστε κάθε πότε θα πρέπει να φορτίζετε επιλέγοντας τα χιλιόμετρα που διανύετε κάθε μέρα.

 

KONA Electric

 ημέρες
μέχρι την
επόμενη φόρτιση 1

IONIQ 6

 ημέρες
μέχρι την
επόμενη φόρτιση 2

IONIQ 5

 ημέρες
μέχρι την
επόμενη φόρτιση 3

Ακριβώς όπως υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που επηρεάζουν την απόδοση καυσίμου ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE), έτσι και η συνολική ηλεκτρική αυτονομία κίνησης θα επηρεαστεί από το μέγεθος της μπαταρίας, τον τρόπο οδήγησης, την θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος, τυχόν επιβάτες που μεταφέρετε και άλλους παράγοντες.